Ob vstopu v novo leto se veliko ljudi obdaruje z malimi pozornostmi, ob spremljavi gore sladkarij, zato smo za vas pripravili dva recepta za domače medenjake in karamelno omako, s katerimi lahko nadomestite siceršnji izbor sladkih dobrot.
Hitri domači medenjaki
1/2 kg bele gladke moke
10 dag sladkorja
1/4 l tekočega medu
1/2 velike žlice cimeta
1 mala žlička sode
2 celi jajci
1/4 l sladke smetane
Vse sestavine zgnetemo v testo, ki ne potrebuje počitka. Iz njega lahko oblikujemo kroglice ali pa ga razvaljamo in iz njega z modelčki za piškote izrežemo različne oblike in jih premažemo z jajcem. Pečemo pri 180-200 stopinjah C. Pečeni so, ko po kuhinji zadiši po medenjakih, le ti pa so lepe rumene barve.
Karamelna omaka
180 g sladkorja
2 dl sladke smetane
15g masla
ščepec soli
Sladkor segrevamo v večji globji posodi. Z vilico ga mešamo dokler se ne začne topiti, nato segrevamo do temno zlate barve. Medtem segrevamo smetano, dokler se na površini ne začne tvoriti tanka skorjica. Smetano pazljivo nalijemo na karamel in mešamo dokler ne dobimo gladke kreme. Dodamo še maslo in mešamo dokler se krema nekoliko ne zgosti. Na koncu ji primešamo še ščepec soli in jo nalijemo v prikupne kozarčke.