Product was successfully added to your shopping cart.

VELIKONOČNI PIRHI

Še malo in Velika noč bo tu, zato imamo za vas nekaj idej za okrasitev jajčk, ki se zagotovo znajdejo na vsaki praznični mizi ob tem prazniku.

VELIKONOČNI PIRHI

Še malo in Velika noč bo tu, zato imamo za vas nekaj idej za okrasitev jajčk, ki se zagotovo znajdejo na vsaki praznični mizi ob tem prazniku.

V Sloveniji je zagotovo eden izmed najpogostejših načinov barvanja jajc barvanje s čebulnimi olupki. To tehniko zagotovo že vsi poznate in barvanje v teranu prav tako. Priprava takšnih jajčk je povsem preprosta, sestavine so naravne, primerna pa so tako rjava, kot bela jajčka.

Ena izmed priljubljenih tehnik okrasitve jajčk, ki je v zadnjih letih preplavila družbena omrežja je zagotovo tako imenovana servietna tehnika. Vse kar potrebujete so lepe papirnate serviete in razžvrkljan beljak. Iz serviet izstrižemo različne motive, primerne velikosti za okrasitev jajčk in odstranimo spodnje bele plasti prtička, nato pa razbarvana in ohlajena jajčka s čopičem najprej na eni strani premažemo z razžvrkljanim beljakom, jih okrasimo z izstriženimi motivi, ter pustimo da se beljaki in serviete povsem posušijo, nato pa na enak način okrasimo še drugo polovico.

Barve motivov s prtičkov seveda lepše pridejo do izraza v kolikor uporabimo bela jajčka. Enako velja za vse tehnike barvanja jajčk z jedilnimi in klasičnimi barvami za pirhe iz trgovine, pa tudi za barvanje z naravnimi sestavinami, kot so na primer kurkuma, borovnice, rdeče zelje, zeleni čaj itd., saj rjava podlaga vsako barvo malce potemni.

Če želimo bela jajčka jih lahko, v kolikor smo dovolj hitri, kupimo v trgovini. Ko zaloge le teh poidejo pa lahko enostavno, na povsem naraven način, razbarvamo rjava jajčka in sicer z alkoholnim kisom. Pripravimo si mešanico vode in alkoholnega kisa v razmerju 1:1, jajca zložimo v posodo tako, da se med seboj ne dotikajo, vsebino zavremo, nato pa temperaturo zmanjšamo in kuhamo še cca. 10min. Med kuhanjem iz lonca sproti odstranjujemo rjave pene, nato pa jajčka ohladimo in speremo z vodo, ter po potrebi še malce podrgnemo z gobico. Takšna jajčka nato lažje obarvamo v željene odtenke, je pa lupina malce bolj krhka, zato je priporočljivo da za barvanje uporabljamo čim bolj naravne barve.

Obarvana jajčka lahko dodatno okrasimo z nalepkami, tatooji in srajčicami. Pred namakanjem v barvi, na kuhana jajčka lahko napnemo elastike ali pa nanje kaj narišemo z voščenkami, na porisana mesta se barva namreč ne prime in tako imamo lahko na jajčkih vse od čačk naših najmlajših pa do pravcatih umetnin.

Zares lep učinek dosežemo tudi, če jajce zavijemo v navadno belo papirnato servieto na katero nanesemo jedilne barve in vse skupaj popršimo z vodo, da se barve prelijejo med seboj, ter pustimo, da se posuši. Takšni tehniki barvanja jajčk rečemo Tie dye tehnika, na podoben način pa jih lahko obarvamo tudi v rižu – riž stresemo v plastične vrečke, ga obarvamo z jedilnimi barvami, v vrečke dodajamo kuhano jajce in nežno premečkamo vrečko, da se obarvana riževa zrnca razporedijo okrog jajca in na njem pustijo sledove barve. Če želimo bolj pisane pirhe lahko postopek ponovimo še z dodatnimi barvami, le paziti moramo, da se prva barva na jajcu posuši, saj se bodo sicer drugače obarvala tudi riževa zrna.

Možnosti je torej neskončno, le domišljiji moramo pustiti prosto pot.