Product was successfully added to your shopping cart.

SHABBY CHIC ALI RAZMAJANA ELEGANCA

Za ta slog, ki bi se v dobesednem prevodu lahko imenoval razmajana eleganca, so značilne pastelne, rahlo obrabljene barve, cvetlični in progasti vzorci, starane finiture v efektu krede (chalk paint) in umetne poslikave predvsem z vintage napisi značilnimi za zaboje.

SHABBY CHIC ALI RAZMAJANA ELEGANCA

Shabby chic stil se je razvil v Veliki Britaniji s prebujenjem sloga dekoracije in opremljanja kot ga je najti v velikih podeželjskih hišah, ime pa se je prvič pojavilo leta 1980 v reviji The World of Interiors.

Za ta slog, ki bi se v dobesednem prevodu lahko imenoval razmajana eleganca, so značilne pastelne, rahlo obrabljene barve, cvetlični in progasti vzorci, starane finiture v efektu krede (chalk paint) in umetne poslikave predvsem z vintage napisi značilnimi za zaboje. Tkanine so najpogosteje bombažne ali lanene.

Recikliranje pohištva je imelo pomembno vlogo pri izgledu kosov in bilo zaželjeno v 80. letih predvsem med umetniki ter boemi, saj je vsak kos štel kot unikat, izvirna oprema shabby chic ambientov pa se šteje za umetniško delo. Slog je predstavljal tudi nasprotovanje istočasno razvitemu trendu drage in kvalitetne opreme, značilne za stanovanja višjega srednjega razreda v takratnega časa. Razmah je stil doživel v 90. letih v ZDA, predvsem v metropolitanskih, kulturno pisanih središčih zahodne obale. Tipično se je posegalo po eklektičnih mešanicah dekorativnih slogov povzetih iz mediteranskih kultur Provanse, Toskane in Grčije. Različice shabby chic stila so še: cottage chic, beach cottage chic, french country in gustavian chic. Gre predvsem za ženstven in romantičen stil, ki je vabljiv in sproščen, najdemo pa ga tudi v bohotnih vrtovih in vrtnem pohištvu z značilnim obrabljenim videzom ter kovanimi ali cvetličnimi detajli.

V našem prodajnem programu boste našli vse potrebno, da si ustvarite ležeren ambient v shabby chic stilu, zdekorirate ljubko otroško sobico ali poustvarite kotiček v vrtu, ki vas bo v mislih popeljal v Toskano.