Product was successfully added to your shopping cart.

SERVIRANJE SLADIC IN RECEPT ZA JABOLČNI ŠTRUDELJ

Priprava okusnih sladic je lahko nadvse preprosta, ne smemo pa pozabiti, da je potrebno sladico tudi primerno servirati, saj jemo tudi z očmi.

SERVIRANJE SLADIC IN RECEPT ZA JABOLČNI ŠTRUDELJ

Priprava okusnih sladic je lahko nadvse preprosta, ne smemo pa pozabiti, da je potrebno sladico tudi primerno servirati, saj jemo tudi z očmi.

Barva pribora, servirnih in desertnih krožnikov, ter dekoracije na mizi je seveda odvisna od okusa posameznika; vseeno pa gre pozornost nameniti tudi medsebojnemu ujemanju barv sladice z dodatki v njeni neposredni bližini, saj z napačno barvno kombinacijo zlahka dosežemo, da bo še tako okusna sladica videti povsem neprivlačna.

Pomembno je upoštevati tudi obliko in vrsto sladice. Piškote na primer lahko postrežemo tudi v manjši skledici, manjši kosi peciva, sladice v kozarčkih in mafini bodo izgledali fantastično na lepem servirnem krožniku ali večnadstropnem servirnem pladnju, torta pa si zasluži nekoliko bolj slavnostno serviranje na tortnem podstavku; rolade in razni zavitki pa najlepše izpadejo na servirnih krožnikih pravokotne oblike, tako na primer tudi šrudelj, kategera lahko pripravite po spodnjem receptu.

JABOLČNI ŠTRUDELJ PO BABIČINEM RECEPTU

Testo:

500g moke

Žlička jabolčnega ali vinskega kisa

Dve žličke sončničnega olja

Mlačno mleko

 

Nadev:

1kg jabolk

Cimet

Sladkor

 

100g masla

Sladkor v prahu

 

Približno 3dl mleka segrejemo do mlačnega. Moko presejemo v skledo in naredimo jamico, v katero zlijemo olje in kis, nato pa postopoma, med mešanjem dodajamo mleko, vse dokler ne dobimo enotne, mehke zmesi. Testo nato gnetemo dokler ne postane zelo elastično s svetlečo in gladko površino. Oblikujemo hlebček, ga premažemo z oljem, zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo počivati vsaj pol ure.

Medtem ko testo počiva, olupimo jabolka, jih izkoščičimo in grobo naribamo v večjo skledo, nato pa nad nizko temperaturo raztopimo še nekaj masla s katerim bomo kasneje premazali razvaljano testo. Dovolj veliko mizo ali pult prekrijemo s prtom in ga dobro pomokamo. Nanj zvrnemo testo, ga narahlo pomokamo, nato pa tanko razvaljamo ali raztegnemo med rokami. Testo mora biti tako tanko, da bi skozenj skoraj lahko brali časopis. Če nam na robovih ostane bolj debelo testo jih porežemo stran. Testo nato nekaj minut pustimo, da se nekoliko osuši, nato pa celotno testo premažemo s stopljenim maslom in nekje do treh četrtim potresemo z naribanimi jabolki, ter sladkorjem in cimetom po okusu. Zvijati začnemo na nadevanem delu, pomagamo si lahko s prtom, nato štrukelj narežemo na primerno dolžino, ter prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem in tanko premažemo z raztopljenim maslom.

Pečemo pri 180 stopinjah, toliko časa, da se testo obarva zlato rumeno in iz pečice prijetno zadiši. 

Ko se štrudelj nekoliko ohladi, ga razrežemo na poljubno velike koščke in serviramo na za to primeren servirni pladenj ali krožnik, ter posujemo s sladkorjem v prahu.